Sikeres Segítő Vállalkozó: A Vállalkozó

2018.02.01

Sziasztok! Kipihenve, feltöltődve a múlt heti síeléstől, folytassuk a blogot! Témánk:

Sikeres Segítő Vállalkozó

A múltkor már írtam a Segítőről és eljutottunk a sikerhez. Azt ígértem, hogy a sikeressel folytatjuk, de ma inkább a vállalkozóról beszéljünk.

Ki, mi is az a vállalkozó?

Vállalkozó: ez egy, a gazdasági élethez tartozó definíció. Inkább a formára utal, ahogy a gazdasági tevékenységet műveled. Lehetsz egyéni vállalkozó vagy gazdasági társaság tagja: pl. Bt., Kft., Rt.

Az én fogalmaim szerint vállalkozó az, aki szabadon dönt arról, hogy

  • mit csinál,
  • kinek, 
  • mikor és
  • mennyiért (értsd: hétvégén és éjszaka is J).
  • Mindezért teljes felelőséget vállal és a kockázatot is, hogy lesz-e, aki megveszi a termékét/szolgáltatását? Ha nincs, a vállalkozó éhen hal.

Ez a szabadság! Ez a tudatos döntés!

Valóban az? Vagy inkább kényszer, mert nincs más lehetőség?

Ma Magyarországon segítő vállalkozónak lenni a természetgyógyászatban, (ahová a kineziológiát a törvény sorolja) inkább a kényszerből indul.

Szereted a szakmádat, hivatásnak tekinted és ha jogszerűen, tisztán akarod művelni, akkor vállalkozónak kell lenned. Persze sok év szakmai tanulás előzi meg (nekem eddig 9 évem van benne és még nincs vége), aztán rájössz, hogy hiába az elhivatottság, az önmagában nem elég, a gazdasági életben is meg kell mutatnod, hogy életképes vagy. Ehhez pedig ismét tanulsz, de már marketinget, PR-t, értékesítést. Nemrégiben olvastam valahol: Amíg nincs elég ügyfeled, 100%-ban értékesítő vagy. Igaz.

És a vállalkozói lét már másról szól, mint a segítő: számokról, bevételről, kiadásról, profitról.

No persze vállalkozóként is jelen van a hitvallásod, az üzenet, amit közvetíteni akarsz, a lelked, de valamiből élned is kell! A vállalkozás célja a profit. Ha nem termelsz profitot, húzd le a rolót!

Összefér a kettő? A "Segítő" és a "Vállalkozó"?

Fölvet egy csomó morális kérdést:

Szabad a segítségért pénzt kérned? A segítés nem önzetlen? Szabad érte ellenszolgáltatást elfogadnod? Hogyan egyeztethető ez össze az elveiddel? Erről tanultál évekig? Hol van a spiritualitásod? Mit mondanak rólad, ha  pénzt kérsz azért, amit csinálsz, a segítő munkáért?

Ezek nem csupán benned, hanem az ügyfeleidben is felmerülhetnek. Meg akarsz felelni egy sereg társadalmi elvárásnak, a környezetednek, hogy elfogadjanak.

A másik oldalon ott vannak a megélhetési költségeid, a számláid. Enned neked is kell, laknod is valahol, fűteni szintén, villany, víz, internet és lehetőleg egészségesen táplálkozz és mindez pénzbe kerül. A tanulási és a vállalkozásod működési költségeiről nem is beszélve.

Mi marad számodra? 

Döntés, hogy engedelmeskedsz a kőkemény gazdasági törvényeknek, és pénzért dolgozol.

Ezt itt és most tegyük helyre: A segítő tevékenység itt már munka is, a Te munkád, szolgáltatásod. Dolgozol, mint bárki más. Régen a közösségért dolgozókat a közösség eltartotta: művelték a földet, a terményekből egy rész a füvesembernek is járt. Mára ez megváltozott, mindenki saját magáról gondoskodik.

Te szolgáltatsz, adsz valamit, tehát el kell kérned ezért az árat. 

Csak így lehetsz teljes, csak így tudsz Te magad is "újratermelődni", csak így tudsz a jövőben is segíteni. És a kör bezárul.

A kettő eggyé válik: a segítő és a vállalkozó. 

Persze nem megy máról holnapra. Harcolnak benned, hónapokig, évekig.

Ma már jól megférnek egymás mellett, békében vannak egymással. Ma már tudják, hogy egyik a másik nélkül nem megy. És kéz a kézben haladnak egy új, egy közös cél felé: sikeres segítő vállalkozók akarnak lenni. Én az akarok lenni, az vagyok. És szeretném, ha velem együtt ez sokaknak sikerülne.

Hogyan? - kérdezheted. Ildi, hogyan csináljam, csináljuk? Hogyan lehetek segítő, hogyan teljesíthetem azt, amit a szívem diktál és hogyan tudok ezzel annyi bevételt termelni, hogy jól éljek?

Kíváncsi vagy rá? Megmutatom. Tarts velem legközelebb is!

Szeretettel: Klein Ildi