Jó szelet, Kapitány!

2018.01.16


szelet, Kapitány!

Gyerekkoromban olvastam egy könyvet, ez volt a címe: Jó szelet, kapitány! Írója: Kiss József László. A tartalmára már nem emlékszem, de a címe megmaradt bennem.

Miért? A Balaton mellett nőttem fel. Rajongással figyeltem a hajókat, a vitorlásokat. Tudod, mintha önálló életet élnének. Néha csak siklanak ide-oda a vízen, vagy lehorgonyoznak, látszólag céltalanul, egy helyben állnak. Csak az élvezet öröméért. Ilyenkor a szépség, az önfeledt kacagás, a szabadság, jellemzi őket. Megélik és élvezik a pillanatot, azt, hogy csak úgy "vannak". Gyönyörűek és méltóságteljesek, mégis kecsesek.

Aztán, ha egyik pillanatról a másikra változik az időjárás, megfordul a szél, jön a vihar, a vitorlás mozgásba lendül. Befogja a szelet a vitorlájába, hogy mielőbb haza, vagy a legközelebbi biztonságos kikötőbe repítse.

De nem csupán viharban tud repülni! Akkor is ha feladat van. Ha kell, két nap leforgása alatt megkerülik a Balatont a kék szalagért! Ilyenkor is csodásak, lenyűgözőek! Munkában, erőfeszítésükben is szépek! És használják a szelet, ami segít nekik!

Kívülről ez látszik. A vitorlás. De van egy fontos, pici szereplő, aki a partról nem látható: Ő a Kapitány. Ő az, aki irányít. Ő az, aki kijelöli és akinek a vezetésével a vitorlás eléri a célt. Ő az, aki dönt arról, mikor pihen a hajó és mikor tér vissza a kikötőbe, hogy feltöltse a készleteket.

A hajó Kapitány nélkül csak hánykódik a vízen. Lehet, hogy a hullámzás besodorja egy kikötőbe, de lehet, hogy végig a nyílt vízen marad. Lehet, hogy sosem kerüli meg a tavat. Ha a Kapitány nem irányít és nincsenek céljai, a vitorlás nem jut el sehova. Csak tépázza a szél és csapkodják a hullámok, mígnem ronccsá válik. Az a vitorlás viszont, amelyikre figyel a Kapitánya, büszkén siklik a vízen, ápolt és gyönyörűen karbantartott, sikert sikerre halmoz, versenyt nyer, ha éppen az a célja, vagy csak megpihen, ha úgy tartja a Kapitány kedve és ha szüksége van rá.

Te melyiket választod?

Akarsz a saját hajód Kapitánya lenni? Akkor vedd át az irányítást és dönts, jelöld ki az irányt! Tűzd ki a céljaidat és rajta, indulj el az úton, a saját utadon! Én már megtettem. Ha érdekel, mik a céljaim, tarts velem legközelebb is!

Jó szelet, Kapitány!

Szeretettel: Klein Ildi